Concurs de Compozitie 2018

Regulamentul Concursului de Compozitie 

“PRO PIANO-ROMÂNIA”  /  Ediția a VII-a, 2018

Concursul se adresează copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 – 18 ani(inclusiv cei din clasa a XII-a), care studiază muzica în Școli și Licee(Colegii) de Muzică sau în Cluburi, Palate ale Copiilor sau în învățământ particular.

Scopul principal este stimularea creativității tinerilor muzicieni de la cele mai fragede vârste, precum și încurajarea prezentării publice a produsului finit, care va fi evaluat, apreciat, premiat(după caz) și ulterior, mediatizat, difuzat, prin diverse mijloace.

În paralel, Concursul de creație urmărește îmbogățirea repertoriului românesc  destinat în special elevilor din primele doua cicluri școlare(elementar și gimnazial), segment sărac în piese didactice, adecvate nivelului lor de interpretare.

 

 Concursul de creație(compoziție muzicală) are 2 categorii:

1.      pana la 12 ani(născuți până în anul 2006)

2.      între 13 – 18 ani(născuți până în anul 2000)

 

Tematica(structura de conţinut a concursului) – pentru ediţia 2018 se pot prezenta lucrări atât pentru instrument solo: pian(la 2 și 4 mâini), instrumente cu coarde, instrumente de suflat, percuție, în forme diverse  (lied, temă cu variațiuni, mini-suite tematice, rondo, etc), precum și lucrări pentru formații camerale(nu si pentru orchestra).

 

Condiții de participare:  Un concurent este admis cu una sau mai multe lucrări. Lucrarea prezentată trebuie sa fie originală și nepublicată până la data prezentului concurs. Se admit partituri în manuscris (cu caractere de culoare neagră), xerocopiate sau tehnoredactate însoţite sau nu de înregistrare demo – CD-uri(nu sunt obligatorii). Ele au caracter documentar, conţinând înregistrarea pieselor prezentate în concurs. Nu se vor canta piesele, decât la cererea juriului, in Gala(daca doreste compozitorul).

Aceste exemplare vor avea menționate numai un titlu şi un motto pentru identificare(fără nume sau semnătură).

Taxa de înscriere: pentru o singură lucrare – 120 lei, iar pentru mai multe – 180 lei .

Inscrierea se va face pană la data de 1 iunie 2018:

  • prin poșta rapida(DHL, etc, nu colet postal) la adresa:Fundația Culturala “PRO PIANO-ROMÂNIA”, pentru d-na prof. Stela Avesalon – Aleea Pădurea Craiului nr.1, Bloc H3, Scara 1, Ap. 11, sector 3, Cod 032719, Of. Post 57, București.
  • direct la organizator, numai in zilele de 18 si 22 mai 2018. În acest caz,se poate achita și taxa. Se vor înregistra numai dosarele complete(completari ulterioare nu sunt admise).

Fiecare dosar va trebui să conţină:

lucrarea respectivă, în 2 (două) exemplare, pe care să figureze numai titlul şi un motto

un plic închis pe care se va afla notat motto-ul ce figurează pe partitură. În interiorul plicului se vor găsi: formularul de înscriere (care va cuprinde numele şi prenumele compozitorului, locul şi data naşterii, şcoala din care face parte, adresa completă, numărul de telefon, adresa de e-mail), – copia unui

document care să ateste data naşterii, – un scurt curiculum vitae – o scurtă prezentare a lucrării respective

copia chitantei de achitare a taxei de inscriere in cazul anexarii CD-ului lucrării prezentate în concurs, acesta va purta motto-ul înscris pe partitură, fără nici o altă însemnare sau comentariu.

Participarea la concurs implică acceptarea integrală de către concurenţi a prezentului regulament şi a deciziilor juriului. Pentru informaţii suplimentare, concurenţii se vor adresa secretariatului artistic al Fundatiei.

Juriul: Juriul va fi format din personalităţi prestigioase ale vieţii muzicale româneşti.

 

Premii – toate premiile se vor acorda în Gala de decernare a premiilor Concursului de interpretare(15 iunie 2018, odata cu Gala concursului de interpretare-pian).

Se vor acorda:

  • Premiul I, II, III, Premii Speciale(ale juriului și Sponsorilor)
  • premii importante acordate de Muzeul Național „George Enescu”
  • un Premiu Special oferit în Gala Concursului
  • unul sau mai multe recitaluri cu lucrările premiate – în cadrul Stagiunii Muzicale 2018 – 2019  de la Muzeul Național „George Enescu”
  • partituri și CD-uri cu muzică de George Enescu.

Partiturile premiate intră în proprietatea Fundației Culturale “PRO PIANO-ROMÂNIA”. Partiturile care nu au obţinut premii pot fi restituite, la cerere, autorilor.

Juriul îşi rezervă dreptul de a decide asupra neacordării oricăreia dintre distincţiile mai sus menţionate. Deciziile juriului sunt definitive şi nu pot fi contestate. O parte dintre cei premiaţi(la alegerea Juriului) vor fi invitaţi să-și interpreteze piesele în Gală.

Organizatorii vor mediatiza lucrările premiate în emisiuni speciale TV şi radio. Totodata, lucrările au șansa sa fie interpretate în audiții și recitaluri organizate de Fundație, pe toată durata anului.